Klasa 7 i 8 wzięły udział w projekcie edukacyjnym z j. niemieckiego, poznając kulturę i zwyczaje krajów niemieckojęzycznych. Ponadto sami uczniowie sprawdzili swoje kulinarne talenty i sami upiekli przepyszne ciastka takie jak pierniczki, ciasteczka maślane czy czekoladowe. Ich dzieła można zobaczyc w galerii zdjęć.
Jak niemiecka tradycja nakazuje w czasie adwentu dzieci uwielbiają piec ciasteczka, a przede wszystkim pierniczki. Obowiązkowo kruche, maślane, zdobione. W ich kuchniach unosi się zapach cynamonu, czekolady i wanilii. Na parapetach dumnie stawiają gotowe wypieki w kształcie bałwanków, reniferów i choinek. Gdy wystygną, pakują je potem cierpliwie do pudełek, obowiązują wstążkami i podrzucają znajomym w pracy, rodzinie i sąsiadom. O swoich ciasteczkach mówią Plätzchen, co oznacza małe miejsce. To one tworzą świąteczny klimat.
A czy pieczenie pierniczków to zwyczaj pochodzący z Polski?
Pierwsze pisane źródła o piernikach pochodzą z 350 roku p.n.e. Tak właściwie były to ciasta z dodatkiem miodu, które piekli także starożytni Egipcjanie. Rzymianie znali „panis mellitus” – miód był smarowany na ciasto i potem tak pieczony.
Pierniki znane w dzisiejszej formie zostały wynalezione w belgijskim mieście Dinant, potem ich przygotowanie zostało udoskonalone w niemieckim Aachen. Bardzo znane są Aachener Printen. We frankijskich klasztorach zakonnice podawały pierniki jako deser. Jako „Pfefferkuchen” zostały one wspomniane w Ulm w 1296 roku. W XIV wieku pierniki były pieczone w męskich klasztorach w Norymberdze. Pierniki były bardzo chętnie pieczone ze względu na to, że można je długo przechowywać i w ciężkich czasach były one rozdawane przez mnichów. W klasztornych piekarniach pierniki były pieczone także na opłatkach.
Na koniec jeszcze mały niemiecki słowniczek:
der Lebkuchen, die Lebkuchen – piernik, pierniki der Honig – miód das Gewürz, die Gewürze – przyprawa, przyprawy süß – słodki das Weihnachtsgebäck – świąteczny wypiek die Lebkuchenherstellung – produkcja pierników die Oblate, die Oblaten – opłatek, opłatki das Kloster, die Klöster – klasztor, klasztory der Mönch, die Mönche – mnich, mnisi das Backpulver – proszek do pieczenia der Anis – anyż der Ingwer – imbir der / das Kardamom – kardamon der Muskat (die Muskatnuss) – gałka muszkatołowa die Nelke – goździk der Zimt – cynamon