Przejdź do stopki

Cztery pory roku na talerzu” na świetlicy szkolnej

    wyświetleń: 212    autor: Anna Rybińska

 Cztery pory roku na talerzu” to zajęcia , które odbyły 30 listopada 2015r. się na świetlicy szkolnej. Nasza  szkoła przystąpiła do programu Szkół Promujących Zdrowie. Jedną z form działań są również zajęcia prowadzone na świetlicy .Pierwsze z nich pt,, Zima" przygotowała  p. Anna Rybińska i uczennice kl.6a należące do Koła Przyrodniczego :Karolina Duda, Kinga Janczura, Gabrysia Orłowska  i Kasia Pierzga. Na początku zajęć odbyła się  prezentacja multimedialna dotycząca  dostępnych o tej porze roku warzyw i owoców  wykorzystanych podczas spotkania. W przystępny sposób omówione  zostały nasze rodzime jabłka, marchew jak również bardzo lubiane i różnorodne  cytrusy. Zwrócono uwagę na wartości odżywcze tych roślin , ich wpływ na zdrowie i rolę jaką spełniają w codziennej diecie człowieka. Zima to czas kiedy w szczególny sposób należy dbać o zdrowie i odporność. Umiejętność  wprowadzenia w codzienną dietę tych zdrowych produktów nie tylko dobrze wpłynie na nasze zdrowie , ale również urozmaici nasze menu. Podczas zajęć  przygotowano :surówkę z marchwi i jabłek, sałatkę z owoców cytrusowych, koktajl bananowo-truskawkowy i sok wieloowocowy. Dzieci uczestniczące w zajęciach brały w nich aktywny udział. Pomagały w przygotowywaniu potraw oraz je kosztowały. Z pewnością zapamiętały , że wszystko było pyszne i zdrowe, tanie i bez konserwantów oraz bardzo łatwe do zrobienia samemu w domu. Następne zajęcia odbędą się na wiosnę i wówczas wykorzystamy wiosenne nowalijki.

A.R.

 Podziel się